De laserman

Ebook De laserman David Gebremariam liep een paar meter achter zijn twee vrienden. Hij was diep in gedachten verzonken. Er was de afgelopen jaren veel in zijn leven veranderd. Hij was in 1989 naar Zweden gekomen uit een door burgeroorlog verscheurd Eritrea. In slechts twee jaar was hij erin geslaagd Zweeds op vwo-niveau te leren. En nu, na al die eindeloze uren studie, slapeloze nachten en stukgelezen woordenboeken Engels-Zweeds, wachtte hem de beloning. Over enkele weken zou David beginnen met zijn studie antropologie aan de Universiteit van Stockholm. Maar de zomer was nog niet voorbij. Nu wilde hij nog van zijn laatste vrije dagen genieten. David, Bruck en Alexander, alle drie afkomstig uit Eritrea, hadden besloten dit weekend feest te vieren. Plotseling zag David tussen de boomstammen langs het voetpad een rood licht. Een rode lichtstraal leek doelloos heen en weer te dansen tot hij stilhield op de rug van Bruck, een paar centimeter onder zijn stuitje. ‘Er schijnt een straal licht op je jasje’, zei David verwonderd tegen Bruck, waarna hij zich half omdraaide om te zien waar de lichtstraal vandaan kwam. Op datzelfde moment hoorde hij een dof klikkend geluid en tegelijk voelde hij iets steken in zijn linker heup. Het deed aanvankelijk niet echt pijn – het voelde ongeveer als een verrekte spier – en David stond verbaasd stil, midden op het voetpad. ‘Dat was een schot, dat was een schot!’ schreeuwde Bruck met angst in zijn stem en begon naar het metrostation te rennen. Alexander holde onmiddellijk achter hem aan. David keek zijn vrienden na. Hij begreep nog steeds niet wat er gebeurd was. Pas toen hij zich bewoog, voelde hij dat er iets niet in orde was. De pijn had hem nu echt te pakken. Elk stap die hij zette, deed pijn. Er stroomde warm bloed langs zijn dij. David voelde de paniek opkomen. Hij draaide zich om en holde zijn vrienden achterna.

**********

Terwijl de laserman jacht maakt op onschuldige slachtoffers, beleeft Zweden de ernstigste economische crisis sinds vele decennia. In het spoor daarvan komt een nieuwe, militant racistische beweging op. Overal in het land worden asielzoekerscentra met molotovcocktails bestookt. In het parlement spreken politici van de nieuwe ultra-rechtse partij Ny demokrati opruiende taal over allochtonen die misbruik maken van sociale voorzieningen.

De aanslagen door de laserman ontketenen de grootse politiejacht sinds de moord op de Zweedse premier Olof Palme. Na tien maanden wordt John Ausonius – de laserman – onder dramatische omstandigheden gearresteerd. Hoewel hij ontkent de aanslagen te hebben gepleegd, wordt hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Na bijna tien jaar gezwegen te hebben, besluit John Ausonius de aanslagen te bekennen, inclusief de twintig door hem gepleegde bankovervallen. Behalve met de politie wil Ausonius slechts met één persoon spreken – de journalist en schrijver Gellert Tamas.

Gellert Tamas

Geller Tamas is schrijver en onderzoeksjournalist. De laserman was in 2002 het meest besproken boek van Zweden. Zijn boek "De laserman" is gebaseerd op een grote hoeveelheid bronnen en feitenmateriaal en beschrijft het hevige gevecht van de politie tegen de klok. Men wil met alle macht voorkomen dat een seriemoordenaar opnieuw toeslaat. Tevens geeft het boek een haarscherp beeld van het maatschappelijk debat en het politieke klimaat in die tijd; een klimaat dat het gedrag van de laserman heeft beïnvloed en – omgekeerd – door hem beïnvloed is.

Recensies


Door:
Dit is om vele redenen een ongelooflijk belangrijk boek. Tegelijk is het een fantastisch spannend verhaal dat je niet kunt wegleggen voor je het tot de laatste pagina hebt gelezen, hoewel je al die tijd weet hoe het zal aflopen.
Door: Karin Jansson, Resumé
Het boek van Gellert Tamas is buitengewoon spannend en een solide journalistieke prestatie. Vorig jaar verschenen er in Zweden 52 literaire thrillers in dit genre, maar er kon er niet één tippen aan "De Laserman".
Door: Per Olov Enquist, Expressen
"De Laserman" is meesterlijk gecomponeerd. De kern van het boek bestaat uit twee verhaallijnen; één verhaal over de aanslagen en die typisch Zweedse politiejacht, en één over de jeugd van John Ausonius. Vervolgens springt Gellert Tamas op thrillerachtige wijze tussen die twee verhalen heen en weer.
Door: Bengt Ohlsson, Sydsvenska Dagbladet
Veilig betalen met Ideal