Drie broers

Ebook Drie broers Na de moord op de 19-jarige Radu Acsinia en een dramatische politiejacht worden vier jongens aangehouden die allen op Malmvägen in Sollentuna wonen, een voorstad van Stockholm: de drie Koerdische broers Önder, Orhan och Öscan Yildiz en hun neef Ayhan Yildiz.

De rechtbank van Stockholm veroordeelt de vier voor moord zonder dat men heeft kunnen vaststellen wie de dodelijke schoten heeft gelost. In hoger beroep bekent de dan 17-jarige Orhan Yildiz dat hij degene is die geschoten heeft. Ook verklaart hij dat zijn twee broers niet op de plaats van het misdrijf zijn geweest. Het gerechtshof gelooft hem niet. Er wordt geen rekening mee gehouden dat meer dan vijftien getuigen onafhankelijk van elkaar de verklaring van Orhan onderschrijven.

In "Drie broers" laten de onderzoeksjournalisten Christian Holmén en Dick Sundevall niets heel van de bewijsvoering door het OM tegen Önder en Öscan Yildiz. Bovendien voeren ze nieuw bewijsmateriaal aan dat de beide broers ontlast. Ze tonen onweerlegbaar aan dat de broers ten tijde van de moord in Gävle waren, ruim 170 kilometer ten noorden van Stockholm.

In "Drie broers" worden de barre levensomstandigheden geschilderd van jonge immigranten en de vreemdelingenhaat waarmee ze bij politie en justitie worden geconfronteerd. Net als in andere Europese steden als Parijs en Londen zien we hoe in Stockholm de autochtone samenleving zich heeft teruggetrokken uit een buurt als Malmvägen, een buurt die door de bewoners een "getto" wordt genoemd en door de politie een "afvalput". De zaak van de broers Yildiz is misschien wel de grootste gerechtelijke dwaling in de Zweedse rechtsgeschiedenis.

Chistian Holmén

Chistian Holmén is redacteur van het Zweedse dagblad Expressen. Zijn specialisaties zijn: economie, politiek en recht. Zijn serie artikelen over de moord in Rinkeby werd in 2003 door de Zweedse journalistenbond bekroond.

Dick Sundevall is schrijver en journalist. Hij heeft talrijke journalistieke prijzen gewonnen. Voor hun boek "Drie broers"
(Tre bröder) ontvingen Holmén en Sundevall in 2006 de prestigieuze Zweedse prijs "De Gouden Spade" voor onderzoeksjournalistiek

Recensies

Dit spannende en waarheidsgetrouwe boek toont onweerlegbaar de onschuld aan van twee veroordeelden; een inktzwarte beschrijving van de Zweedse rechtstaat.
Door: Göteborgs-Posten
De spanning van een thriller en de heldere stijl van de journalistiek nemen de lezer mee naar de criminele wereld van Rinkeby, maar tevens naar een juridisch systeem waar een allochtoon meer of minder nauwelijks telt.
Door: Södermans Nyheter
Een groter schandaal is nauwelijks denkbaar: twee beklaagden die zelf moeten bewijzen dat ze onschuldig zijn.
Door: Dan Josefsson, Ordfront Magasin
Christian Holmén en Dick Sundevall hebben gedaan wat de politie heeft nagelaten. Wat ze aan het licht hebben gebracht, is een uitzonderlijk goed voorbeeld van onderzoeksjournalistiek.
Door: Yrsa Stenius, Aftonbladet
Veilig betalen met Ideal