Wonderkinderen

Ebook Wonderkinderen Het begint op de dag dat een geheimzinnig halfzusje moederziel alleen arriveert met de bus, met een ‘atoombom’ in haar lichtblauwe koffertje. Die dag verandert Finns leven voorgoed.
Het is het jaar van de Berlijnse muur, van president Kennedy en Joeri Gagarin. Finn woont met zijn moeder in een flat in de wijk Årvoll in de Noorse hoofdstad Oslo. De bewoners van dit stadsdeel vormen een allegaartje, een mengelmoes van hardwerkende arbeiders, halvegaren, ambitieuze strebers en zwervers. Het zijn de jaren zestig, een tijd van verandering, van sociaaldemocratisch elan en een lonkende toekomst.
Voor een opgroeiende jongen is het leven er spannend en mooi. De negenjarige Finn is loyaal, zowel tegenover zijn vrienden als zijn moeder, met wie hij een zeer sterke band heeft. Finn en zijn moeder hebben het goed, zeer goed als we Finn moeten geloven – een troost, want zijn vader is dood. Beiden zijn erop gebrand dat in hun leven alles volgens de regels verloopt.
Maar als Finn bij zijn moeder, die in zijn ogen altijd een rots in de branding is geweest, plotseling tekens van zwakte ontdekt en hij merkt dat ze een raadselachtig zwalkend gedraag vertoont, stort zijn wereld

Roy Jacobsen


De Noorse schrijver Roy Jacobsen is een van de succesvolste Scandinavische auteurs van dit moment. Van zijn hand zijn in het Nederlandse taalgebied eerder vijf vertalingen verschenen. Veel van zijn boeken gaan over ‘working class heroes’, maar zonder hen te verheerlijken. Met Wonderkinderen keert Jacobsen terug naar dat milieu, in een verhaal dat zich afspeelt in de jaren zestig, gezien door de ogen van een kind.
Jacobsen heeft talloze literaire prijzen gewonnen en is twee keer genomineerd voor de Nordiska Rådets Litteraturpris, de belangrijkste letterkundige prijs van Scandinavië. Zijn boeken zijn verschenen in eenentwintig landen. Wonderkinderen is door de gezamenlijke Noorse boekhandel gekozen als beste roman van het 2009.

Recensies

Een boek dat je doet lachen en huilen - wat ik nog meer wil? Dat het verhaal na die 225 pagina`s niet ophoudt, maar verder gaat tot de volgende week ... Wonderkinderen is niets meer dan een meesterwerk.
Door: Dagsavisen
A touching coming of age story.
Door: The Guardian
Als de roman Wonderkinderen deze herfst niet in de top-10 v an de boekhandel verschijnt, begrijp ik niets meer van het boekenvak.
Door: Thomas Marco Blatt, Dagbladet
Veilig betalen met Ideal