Van Astrid tot Lindgren - biografische roman

Ebook Van Astrid tot Lindgren - biografische roman et verhaal speelt zich af aan het eind van de jaren twintig, de periode in haar leven die de basis heeft gelegd voor Astrid Lindgrens schrijverschap. Astrid wordt op jonge leeftijd ongewenst zwanger, is gedwongen haar idyllische jeugd in het Zweedse Näs achter zich te laten en moet haar zoontje Lasse afstaan aan pleegouders in Denemarken. Centraal in de roman staat Astrids gevecht om haar kind terug te krijgen en een eigen leven op te bouwen. In Van Astrid tot Lindgren groeit Astrid op tot een sterke, zelfstandige vrouw, die haar lot in eigen hand neemt. Zij vindt haar plek onder de zon en wie weet, wellicht wacht haar ergens in de nabije toekomst een groot literair succes.

Vladimir Oravsky

De Zweedse auteur Vladimir Oravsky (1953) is geboren in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Hij is schrijver van tientallen romans, toneelstukken, jeugdboeken, scenario's, essays en kritieken. Tevens is hij werkzaam als theater- en filmproducent. Oravsky was artistiek leider van Jönköpings Länsteater en directeur Cultuur van de Noordzweedse stad Umeå. De biografische roman Van Astrid tot Lindgren (oorspronkelijke titel: Astri mi! Berättelsen), is een Nederlandstalige bewerking van de gelijknamige, succesvolle Zweedse musical. Van Astrid tot Lindgren is Oravsky's debuut in Nederland. De vertaling is van Marèse van der Zant.

Recensies

Een prachtig portret van de jonge Astrid Lindgren; een warmbloedig en humoristisch verhaal voor volwassenen en jongeren.
Door: Aftonbladet
Van Astrid tot Lindgren verhaalt in romanvorm over een belangrijpe periode uit het leven van de literaire moeder van Pippi Langkous. Het leest als een trein. Wellicht is het verhaal voor Lindgren-lenners overbekend. Op jonge leeftijd ongewenst zwanger moest Astrid het ouderlijk huis verlaten en haar zoontje aan pleegouders afstaan. Maar alles komt goed als ze ten huwelijk wordt gevraagd door Samuel August Lindgren.
Door: Spiegelbeeld
Schrijven over kinderen die op avontuur gaan, gelukkig en vrij zijn. Kattekwaad uithalen en gekke dingen bedenken. En vooral zo lang mogelijk kind blijven. De Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren was er een kei in. Van haar hand kwamen heerlijke kinderboeken als Ronja de Roversdochter en De gebroeders Leeuwenhart. Maar ze schreef vooral geschiedenis met haar boeken over Pippi Langkous. De biografische roman Van Astrid tot Lindgren is van een heel andere orde. Het boek beschrijft Astrids leven: De idyllische jeugd in het Zweedse Näs en het abrupte afscheid van het kind-zijn toen ze op jonge leeftijd ongewenst zwanger werd. Ze moest haar geboortedorp verlaten en haar zoontje afstaan aan pleegouders. De strijd om om haar zoon terug te krijgen, staat centraal in het boek.
Door: ANBO Vizier
Biografische roman over de beroemde Zweedse schrijfster (1907-2002). Noodgedwongen, want ongewenst zwanger, verlaat Astrid de ouderlijke boerderij en staat haar kind af aan pleegouders in Denemarken. Onder armoedige omstandigheden knokt ze in Stockholm voor een bestaan om haar kind terug te krijgen. Luchtige, biografische roman voor jong en oud, zich afspelend eind jaren 1920, over de jaren die het meest hebben bijgedragen tot haar kunstenaarschap, een periode van slechts drie jaar. ( ) Vijfentwintig korte getitelde hoodstukjes, makkelijk leesbaar.
Door: J.H.J.B. Boelens, NBD/Biblion
Veilig betalen met Ideal