Tandem

Ebook Tandem Deli, Sumatra’s Oostkust, 1904-1910

Planter Dirk Sanders weerstreeft de blanke mores van zijn tijd waarin koelies niet meer dan gebruiksvoorwerpen zijn. Hij leidt zijn tabaksplantage Tandem op een menselijke manier. Hij krijgt steun van Paul Metz, de enige planter die met vrije koelies werkt en van zijn Japanse huishoudster No die na tien jaar trouwe dienst terugkeert naar haar geboorteland om voor haar ouders te zorgen. Haar opvolgster, de Javaanse schoonheid Moerta schenkt Sanders een dochter, maar ook zij verlaat Tandem om haar ambities te volgen.
Kleurrijke figuren bevolken dit verhaal dat een haarscherp beeld geeft van het harde bestaan op een Delische tabaksonderneming in het begin van de vorige eeuw, waar mensen met een totaal verschillende achtergrond in schijnbare harmonie met elkaar leven. Schijnbaar, want alle goede wil ten spijt blijkt in de zinderende finale hoe moeilijk Oost en West te verenigen zijn.

Jacob Vis (Haarlem, 1940) werd vooral bekend als thrillerschrijver waarin hij tot de top van Nederland behoort. Zijn wortels liggen in Deli, Sumatra. Zijn grootouders zijn de hoofdpersonen in deze historische roman: de Hollandse planter Dirk Sanders en de Javaanse vrouw Moerta.

Jacob Vis

Biografie

bosbouwer tot 2001 – bekend als vernieuwer,
schrijver sinds 1987 – bekend als auteur van thrillers en romans met een actueel en controversieel maatschappelijk thema.

Kreeg vier nominaties voor de Gouden Strop. Zijn true crime story "Het Rijk van de Bok" over een rechterlijke dwaling brengt mogelijk de herziening van een afgesloten strafzaak op gang.

Bibliografie

Prins Desi – Het Spectrum 1987;
Het Herenakkoord – Het Spectrum 1990;
Het Hoofd – Ellessy 1994;
De Bidsprinkhaan – Ellessy 1994;
De Infiltrant – Ellessy 1995;
De Jacobijnen – Ellessy 1996;
Wetland – Ellessy 1998;
Morren – Ellessy 2000;
Brains – Ellessy 2002;
De Muur – Ellessy 2003;
Barabbas – Ellessy 2004;
De Trek naar het Noorden – Ellessy 2004;
Der Kopf von IJsselmonde – Grafit Verlag 2004;
Silvesterknaller – Grafit Verlag 2005;
Wij – Ellessy 2006;
Het Rijk van de Bok – Ellessy 2007;
De Scheepsbouwer – Ellessy 2008;
Prins Desi (heruitgave) – Ellessy 2008;
De Erfgename – Ellessy 2009;
De Imker - Ellessy 2011
Tandem - Conserve 2012 (Roman over een plantersleven op Sumatra)

Verhalen in Nederlandse, Amerikaanse en Engelse bundels. Columns in Stamblad en Milieudefensie. Artikelen in NRC, Volkskrant, Trouw, De Stentor.
Veilig betalen met Ideal