Lieve oma - roman

Ebook Lieve oma - roman Dagmar volgt haar echtgenoot naar Stockholm waar ze een plek probeert te veroveren in de kringen die ze aanduidt als de 'chique mensen'.

Vele jaren later, in 1968, op de dag van haar crematie, wordt haar leven aan de lezer verteld door haar kleinzoon Erik. Hij is de verteller in de roman waarin zijn "lieve oma" naar voren komt als allesbehalve lief, maar als een vrouw die alle mensen in haar omgeving medogenloos manipuleert.

Het conflict tussen oma en haar bonte schare bekenden van charlatans en bedriegers enerzijds en de serieuze Erik en zijn aangetrouwde familie van verarmde adel anderzijds heeft Sven Delblanc tot een meeslepende roman gecomponeerd over het verschil tussen mensen die van het leven genieten en zij die het ontvluchten. Maar voor alles heeft hij in "Lieve oma" een monumentaal vrouwenportret geschilderd.

Sven Delblanc

De Zweedse schrijver Sven Delblanc (1931-1992) wordt in eigen land gerekend tot de groten van de naoorlogse literatuur. In 1962 debuteerde hij met "De heremietkreeft" en tot zijn overlijden in 1992 publiceerde hij in totaal zesendertig romans, waarvan enkele sterk autobiografisch getint. "Lieve oma", zijn achttiende roman, is in 1991 bewerkt tot televisieserie en uitgezonden door de Zweedse publieke omroep (SVT).

Het werk van Delblanc is vele malen bekroond. Zo ontving hij in 1965 de literatuurprijs van het dagblad Aftonbladet en in 1981 won hij de prestigieuze letterkundeprijs van de Noord-Europese Raad. In 1991, één jaar voor zijn dood, ontving hij een van de belangrijkste Zweedse literaire prijzen, de Augustprijs, vernoemd naar de schrijver August Strindberg. "Lieve oma" is zijn tweede roman in het Nederlandse taalgebied. Eerder verscheen "De nacht van Jeruzalem" (vertaald door Bertie van der Meij).

Recensies

In één ruk uitgelezen ...
Door: Dagens Nyheter
Zelden werd het menselijk tekort zo schitterend verwoord als in deze grote roman van Sven Delblanc.
Door: Svenska Dagbladet
Een goed geschreven, boeiend en meeslepend verhaal: zowel een fascinerend vrouwenportret als een mooie schildering van levenslust tegenover levensangst.
Door: NBD/Biblion
In Lieve oma brengt Sven Delblanc een uitbundige ode aan het matriarchaat.
Door: Göteborgs-Posten
Oma is brutaal, snobistisch, slim en berekenend - een sterke vrouw tot haar laatste snik.
Door: Värmlands Tidning
Een magistrale vertelling over de kunst die leven heet.
Door: Aftonbladet
Veilig betalen met Ideal