Ingmar Bergman, de lust en de demonen - biografie

Ebook Ingmar Bergman, de lust en de demonen - biografie Bergman filmde de dood en echtelijke ruzies, neuroses en verliefdheden, verkouden dominees en mooie vrouwen - steeds met diezelfde, alles verslindende intensiteit.

Veel van zijn latere films verwijzen naar zijn eigen, turbulente leven, zijn huwelijken en talrijke affaires. Hij trouwde vijf keer en had negen kinderen. Hij had ook kinderen buiten het huwelijk - onder meer met de actrice Liv Ullman. Ingmar Bergman was goedlachs en ernstig, genereus en veeleisend, eerlijk en manipulatief, teruggetrokken en sociaal. Een man vol tegenstrijdigheden.

Dit boek is het portret van een man via zijn werk. Mikael Timm heeft uren met Bergman gesproken over zijn werk en zijn leven, zijn passies, onzekerheid en angst. Daarnaast heeft hij duizenden pagina's met dagboekaantekeningen en manuscripten gelezen. Uit deze biografie komt het beeld naar voren van een veelzijdig kunstenaar die zijn leven lang koortsachtig in beweging is geweest.

Mikael Timm

De schrijver Mikael Timm is auteur van essays, biografieën, romans en toneelstukken. Van zijn hand verschenen onder meer: Ansikten av idag (1987, over fotografie), Trollspegel (1989, over televisie) en Ögats glädje (1995, over film). Zijn laatste boeken zijn: Dikt och förbannad lögn (2003, over het Zweedse filmbeleid) en de roman Liten handbok för tveksam resenär (2001). Zijn meest recente toneelstuk is Herr S revisited (Strindbergfestival, 2006). Zijn biografie van Evert Taube, Livet som konst, konsten som liv, verscheen in 1998.

Recensies

Een applaus voor Mikael Timm is op zijn plaats. Deze eerste complete biografie van de grootste filmer van de afgelopen eeuw is een imponerende prestatie.
Door: Erik Hedling, Svenska Dagbladet
Veilig betalen met Ideal