De huisman - roman

Ebook De huisman - roman Winnaar Finlandiaprijs 2002, Literaire prijs Noord-Europese Raad 2004, verfilmd 2004

De hoofdpersoon Matti, de "thuisfrontsoldaat" zoals hij zichzelf noemt, verliest geleidelijk zijn verstand nadat hij door zijn vrouw in de steek is gelaten. In een wanhopige strijd om zijn gezin te herenigen vecht hij als een postmoderne Don Quichot tegen de windmolens van onze tijd, zoals: bureaucraten, psychotherapeuten, makelaars die misbruik maken van een overspannen huizenmarkt, bange bewoners van een villawijk, maar vooral tegen zichzelf.

Matti woont samen met zijn vrouw Helena en hun dochtertje in een kleine flat in Helsinki. Hij zorgt voor het huishouden, bakt koekjes met zijn dochter, kookt de heerlijkste maaltijden en luistert geduldig naar de verhalen van zijn vrouw die 's avonds moe thuiskomt van haar werk. Hij is de perfecte huisman.

Maar het beeld van het ideale gezin valt geleidelijk in duigen. Matti raakt gefrustreerd door Helena's gezeur dat hij zijn eigen leven moet leiden en Helena wordt gek van zijn zelfgekozen martelaarschap. Zonder het te willen staan ze plotseling voor een afgrond. Al wat nodig is, is een laatste duwtje in de vorm van een klap. Die ene fatale klap.

Helena verlaat Matti, hem vertwijfeld achterlatend. Matti bedenkt een plan om zijn gezin te herenigen, een eenvoudig maar doeltreffend plan - Helena moet krijgen waar ze al jaren van droomt: een eigen vrijstaand huis. Dat huis moet hij zien te vinden, koste wat het kost. Niets mag zijn geluk nog in de weg staan. In de oorlog en in de liefde is alles toegestaan.

De vertaling van deze roman is mede tot stand gekomen met steun van het
"Finnish Literature Information Centre" - FILI

Kari Hotakainen

Kari Hotakainen (1957) hoort samen met de Zweedstalige Monika Fagerholm tot de belangrijkste schrijvers van het huidige Finland. Hij debuteerde in 1982 als dichter. Zijn romandebuut, "Buster Keaton, leven en werk", dateert van 1991. "De huisman", zijn zesde roman, is in Finland - met meer dan 170.000 verkochte exemplaren - een bestseller en won vele literaire prijzen, waaronder de Finlandiaprijs en de prestigieuze Literaire Prijs van de Noord-Europese Raad. De roman is in 2004 verfilmd. Hotakainens werk is vertaald in het Duits, Tsjechisch, Slowaaks, Ests en, Noors en Zweeds. "De huisman" is zijn eerste roman in het Nederlandse taalgebied.

Recensies

Een hilarisch boek om je uren mee te vermaken, maar ook een aangrijpend verhaal dat maakt dat de lach soms stokt in je keel.
Door: Sundsvalls Tidining
De rake satire van Hotakainen treft je in je hart ... Er valt veel te lachen, maar de vernietigende kritiek op onze samenleving is onontkoombaar.
Door: Svenska Dagbladet
Dit is een vlot geschreven, ingenieus en absurd verhaal met vele lagen ... Het is subtiel en geestig, maar tegelijk weemoedig en tragisch.
Door: Värmlands Folkblad
Kari Hotakainens taal is vloeiend, intensief, brutaal, dodelijk en soms schitterend poëtisch.
Door: Aftonbladet
De huisman is een uitzonderlijk goed verhaal, een onderhoudende satire op onze tijd en een zwarte komedie.
Door: Dagens Industri
Veilig betalen met Ideal