Het waanzinnige liefdesleven van Alma Mahler en Oskar Kokoschka

Ebook Het waanzinnige liefdesleven van Alma Mahler en Oskar Kokoschka Twee excentrieke figuren uit de culturele society beleven in deze biografische roman een liefde die letterlijk en figuurlijk waanzinnig is. Hij is Oskar Kokoschka, een gedreven kunstenaar en zij Alma Mahler, weduwe en muze van de componist, maar bovenal minnares van vele beroemde mannen.
Kokoschka is voor haar een van de vele veroveringen, terwijl hij zijn hele leven met haar wil delen. Hij is echt gek van haar en blijkt de meest jaloerse man aller tijden te zijn die in zijn hartstocht de grenzen van leven en dood opzoekt.
Alma deelt zijn passie in scènes die zinderen van tederheid, wreedheid, erotiek en artistieke bewogenheid en even hilarisch als dramatisch zijn. Hun opwindende relatie vindt een weerslag in zijn toneelstukken en schilderijen. In haar salons blijft Alma de spil van ‘het wereldje’ in Wenen, Berlijn en New York. Als Oskar zich buitengesloten voelt, neemt een levensgrote pop als Alma’s evenbeeld haar plaats in. Het waanzinnige liefdesverhaal wordt steeds wilder.

Hilde Berger

Hilde Berger (1946) is Oostenrijkse en werd in het Duitse taalgebied bekend als actrice, regisseur, dramaturge, scenarioschrijfster en romancière. Zij schreef na De waanzinnige liefde van Alma Mahler en Oskar Kokoschka de roman Tod und Mädchen – Egon Schiele und die Frauen.

Recensies

De mannenverslindster Hilde Berger – De waanzinnige liefde van Alma Mahler en Oskar Kokoschka We schrijven 1911. Het decor is het artistieke milieu van Wenen, waar de mooie, sensuele Alma Mahler zich als een vis in het water voelt. Zij is de kersverse, dertigjarige weduwe van Gustav Mahler, de grote componist. Kunstenaar Oskar Kokoschka krijgt van Alma de opdracht om Mahlers dodenmasker te maken. Je krijgt niet de indruk dat zijn weduwe erg treurig is, want ze verleidt de kunstenaar. In no time ontstaat er een gepassioneerde liefdesrelatie tussen Alma en de zes jaar jongere Kokoschka. Ze bedrijven de liefde vooral in zijn atelier. Maar algauw komen er barstjes in de verhouding. Kokoschka claimt Alma volledig; hij wil haar helemaal voor zichzelf hebben. Als zij een ontvangst regelt voor dirigent Bruno Walter of voor de Berlijnse architect Walter Gropius, valt hij ten prooi aan een heftige jaloezie. Niet zo onlogisch, want al tijdens haar huwelijk met Mahler had Alma een affaire met Gropius. Alma Mahler krijgt het benauwd van Kokoschka’s beklemmende liefde. Ze reist met haar vriendin Lilly Lieser-Landau naar het Kurhaus in Scheveningen, ogenschijnlijk voor een kuur aan zee, maar in feite als dekmantel voor een abortus. Van wie het kind is, blijft ongewis. Dan reist Alma naar Berlijn, waar Kokoschka haar ophaalt. Samen zwerven ze door Europa, om enige tijd in Italië neer te strijken. Hij wil met haar trouwen, maar heeft als arme kunstenaar ook nog een gat in zijn hand. Kokoschka moet geld lenen om financieel te kunnen bijdragen aan de bruiloft van zijn zus. Gelukkig voor hem verkoopt hij in die periode een groot schilderij. Alma Mahler houdt het niet langer uit met de door haar geobsedeerde kunstenaar en verlooft zich met Gropius, met wie ze in 1915 trouwt. Kokoschka is ten einde raad. Dan bedenkt hij iets ter vervanging van Alma: hij laat een naakte pop maken naar haar evenbeeld. Die pop neemt hij overal mee. Als hij met de trein reist, trekt hij ‘haar’ reiskleding aan. En als hij samen met ‘haar’ naast zich in het theater zit, heeft ze een chique uitgaansjurk aan. Als de echte Alma tijdens een voorstelling van een toneelstuk van Kokoschka ziet dat hij een jonge actrice het hof maakt, pakt ze meteen haar biezen, zonder een woord tegen hem te zeggen. Terwijl ze nog steeds is getrouwd met Gropius, krijgt ze een affaire met de dichter Franz Werfel, met wie ze later ook weer trouwt. In 1938 ontvluchten Werfel en zij het naziregime. In De waanzinnige liefde van Alma Mahler en Oskar Kokoschka weet schrijfster Hilde Berger het kunstzinnige Wenen en mannenverleider Alma Mahler op een bijzonder toegankelijke manier te laten herleven. Ik hoop dat ze nog eens een mooi portret maakt van Freud.
Door: Kees de Bakker
Veilig betalen met Ideal