Struikelbank

Ebook Struikelbank Rob van Dam doet onderzoek naar een slecht beleggingsproduct, de gigantische winst van een bank en fraude Rusland. In het centrum staat een grote Nederlandse bank. Valt die om of niet? Wat is de oorzaak van de plotselinge dood van de bestuursvoorzitter? Wat is de rol van Tom, de briljante econoom die zeven jaar geleden niet meer mee wilde doen? En is het de bank die op haar klanten schiet? Waar is het vrouwelijke Hoofd Beveiliging van de bank toe bereid? De topbestuurders van de bank hebben een eigen plan dat hen superrijk kan maken. Zijn ze bereid te moorden als hun plan dreigt te mislukken? Het boek beschrijft hoe mensen uitgaan van hun eigen referentiekader en te goeder trouw dingen doen die achteraf gezien onaanvaardbaar zijn. De grens van wat mensen bereid zijn te doen blijkt gemakkelijk op te schuiven en is meer gebaseerd op wat ze graag willen dan op goede waarneming en analyse.

Hoewel het spannende verhaal voorop staat, is de diepgang waarmee de kredietcrisis aan de orde komt voor een thriller ongebruikelijk. Dat maakt het boek des te spannender en geloofwaardiger.

Met Struikelbank won Sybren Kalkman de Haarlemse Debuutprijs 2011 van de Bibliotheek Haarlem en kunstenaarssociëteit Nieuw Teisterbant. Sybren is registeraccountant gespecialiseerd in de financiële sector. Hij was partner bij een groot accountantskantoor. Uit het juryrapport van de Haarlemse Debuutprijs 2011:
‘Sybren Kalkman doet wat hij kan: goed schrijven, een spannend verhaal opbouwen en veel feitelijke informatie geven. Gegeven de financiële crisis is zijn verhaal een verhaal dat er toe doet. De jury heeft zijn roman met plezier gelezen.’

Sybren Kalkman

Sybren Kalkman is financieel specialist en auteur. Hij was ruim veertig jaar werkzaam in de accountancy, waarvan een lange periode als partner van KPMG. Na zijn pensionering is hij full time schrijver. Daarnaast is hij een veelgevraagd adviseur op het gebied van human resources.

Met "Struikelbank", zijn thriller over de kredietcrisis, won Kalkman de Haarlemse Debuutprijs 2011 van de Bibliotheek Haarlem en Omstreken en de Kunstenaarssociëteit Nieuw-Teisterbant.

Recensies

Eigenlijk is het bizar. We hebben al kunnen genieten van de ondergang van ABN-Amro in “De Prooi”, zowel in boekvorm als in een goed opgezet theaterstuk. Ook de ondergang van Enron (“The Smartest guys in the room”) en AH (“Het Drama Ahold”) waren goed opgezet en ontwikkelden zich tot bestsellers. Waarom heeft het dan zo lang moeten duren voordat een schrijver deze waargebeurde feiten oppakte voor een spannende misdaadthriller? “Struikelbank” van Sybren Kalkman is voor zover mij bekend de eerste Nederlandse misdaadthriller tegen de achtergrond van de kredietcrisis. In “Struikelbank” heeft een gepensioneerd accountant de pech in een gijzeling met dodelijke afloop terecht te komen. Hij is nieuwsgierig naar de toedracht en gaat op onderzoek uit. Hierbij ontdekt hij een bijzonder vuil spel, dat tot hoog in de financiële wereld gespeeld wordt. Omdat ik zelf een financiële achtergrond heb, lees ik “Struikelbank” waarschijnlijk anders dan het brede publiek. Zo kon ik me enorm ergeren dat een naam van een van de eerste banken die ten onderging aan de kredietcrisis fout werd gespeld, vooral omdat het een paar pagina’s later wél goed ging. Ook merk ik dat ik vooral aan het zoeken was naar welke bank de “AB-bank” nu eigenlijk moest voorstellen. Diverse andere banken werden met naam genoemd, dus die zijn het niet. Was het DSB? Of toch Rabo waar Sybren Kalkman zijn meeste inspiratie vandaan haalde? ““Struikelbank” is gebaseerd op drie aan de praktijk ontleende gevallen,” vertelt Sybren, tot voor kort zelf accountant, enthousiast, “maar ze hebben zich voorgedaan nadat ik al met pensioen was. De kredietcrisis barstte los in 2007, toen was ik al weg bij KPMG. Accountants hebben geheimhoudingsplicht, maar mijn ervaring bij KPMG speelt natuurlijk wel door in het boek. Daarnaast heb ik elk van de gevallen vereenvoudigd en heftiger, crimineler, gemaakt. Ondanks de overdrijving ligt wat ik beschrijf toch nog vrij dicht bij de werkelijkheid. Misschien dat het daarom de Haarlemse debuutprijs 2011 heeft gewonnen.”
Door: Lekkerlezen.nl
Ex-accountant Sybren Kalkman schreef zijn vierde boek, de financiële thriller ‘Struikelbank’, uit boosheid over de maar voortdurende kredietcrisis. ,,De crisis is vooral ontstaan uit overdrijving’, zegt hij. ,,Ik geloof dat ons systeem grote fouten heeft, maar niet fout is. Prikkels zijn evenmin verkeerd, overdreven, perverse prikkels wel.’ In ‘Struikelbank’ gaat Rob van Dam op onderzoek naar een fout beleggingsproduct, de superwinst van een bank en een fraude in het verre Rusland. Het draait allemaal om een denkbeeldige grote Nederlandse bank. Valt die om of niet? De topbestuurders van de bank hebben een eigen plan dat ze superrijk kan maken. Zijn ze bereid te moorden als hun plan dreigt te mislukken? ,,’Struikelbank’ is gebaseerd op drie aan de praktijk ontleende gevallen’, stelt de oud-accountant (1944), die op 1 januari 2005 met pensioen ging. ,,Maar ze hebben zich voorgedaan nadat ik al met pensioen was. De kredietcrisis barstte los in 2007, toen was ik al weg bij KPMG. Accountants hebben geheimhoudingsplicht, maar mijn ervaring bij KPMG speelt natuurlijk wel door in het boek. Daarnaast heb ik elk van de gevallen vereenvoudigd en heftiger, crimineler, gemaakt. Ondanks de overdrijving ligt wat ik beschrijf toch nog vrij dicht bij de werkelijkheid.’ Concluderend: ,,Misschien dat het daarom de Haarlemse debuutprijs 2011 heeft gewonnen.’ Kalkman heeft een boekenachtergrond. Zijn moeder en zijn grootvader waren boekhandelaar in literaire boekhandels. Hij houdt van schrijven. ,,Ik ben bovendien nieuwsgierig, bijvoorbeeld naar de oorzaken van de crisis, naar de samenhang. Daar kom je alleen achter als je op zoek gaat, maar dan is het ook leuk als het tot iets leidt. Ik lees anders, want ik heb een doel voor ogen. Ik zuig niet alleen op als een spons, de spons moet ook worden uitgeknepen.’ De schrijver vreest dat we naar een maatschappij toe gaan met een steeds grotere onderkant van mensen die uit de boot vallen. ,,Dat hangt samen met verschil in economische macht. Dat verschil is onvermijdelijk en op zich niet erg. Maar als mensen de macht die ze hebben zien als een vrijbrief om elke ruimte ten eigen bate in te nemen is het anders. ‘Machtigen’ moeten hun houding veranderen. Noblesse oblige. Je bent nog altijd zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop je je macht gebruikt. Veel ‘machtigen’ zien dat niet. Ik hoop dat dit boek ze aan het denken zet.’ Kalkman is bezig met de voorbereidingen op een vervolg van Struikelbank. Daarnaast heeft hij plannen voor een spannende, historische roman die zich afspeelt in Venetië.
Door: Spanningsblog
Een gepensioneerde accountant raakt in zijn voormalige kantoorpand betrokken bij een gijzeling en een moord. Hij komt hierdoor in een net van intriges terecht, waarin de kredietcrisis, malversaties van banken, belangenverstrengelingen en fraude centraal staan. De auteur, kenner van de financiële wereld, geeft een indringend beeld van de aanleiding en gevolgen van de kredietcrisis en de rol van de banken hierin. Zijn relaas, gedeeltelijk gebaseerd op feiten, is realistisch, gecompliceerd en soms wat saai door een overvloed aan informatie. Het thrillerelement maakt het boek echter wel spannend. Een leesbaar, actueel geheel. Normale druk.
Door: NBD/Biblion
Veilig betalen met Ideal