De imker

Ebook De imker Jonkvrouw Gonda van Walsum keert na de dood van haar geliefde uit Zuid-Afrika terug naar IJsselmonde. Haar erfgoed verkeert in deplorabele staat. De familiebank staat op de rand van faillissement en haar landgoed Morren dreigt onder de hamer te vallen. In een ultieme poging het bankroet af te wenden gaat Gonda terug naar Zuid-Afrika om goud te kopen als onderpand. Haar halfbroer John van Langen sterft in zijn cel waar hij als huurmoordenaar een lange gevangenisstraf uitzit. In zijn hals zitten twee bijensteken, maar voor justitie de doodsoorzaak kan onderzoeken wordt het lijk uit de gevangenis gestolen.
Commissaris Ben van Arkel en rechercheur Jan Huisman proberen de raadselachtige verdwijning op te lossen. Ze ontdekken dat Gonda’s halfbroer deel uitmaakte van een uitstekend georganiseerde Oekraïense bende die op haar erfgoed aast, maar ze worden ingehaald door een gebeurtenis met dramatische gevolgen.

Jacob Vis werd maar liefst vier keer genomineerd voor De Gouden Strop, de prijs voor het spannendste boek.
In 2009 werd Jacob Vis genomineerd voor De Diamanten Kogel, de Vlaamse thrillerprijs.
Voor zijn boeken krijgt hij 3 of 4 sterren van de VN detective-&thrillergids.

Jacob Vis

Biografie

bosbouwer tot 2001 – bekend als vernieuwer,
schrijver sinds 1987 – bekend als auteur van thrillers en romans met een actueel en controversieel maatschappelijk thema.

Kreeg vier nominaties voor de Gouden Strop. Zijn true crime story "Het Rijk van de Bok" over een rechterlijke dwaling brengt mogelijk de herziening van een afgesloten strafzaak op gang.

Bibliografie

Prins Desi – Het Spectrum 1987;
Het Herenakkoord – Het Spectrum 1990;
Het Hoofd – Ellessy 1994;
De Bidsprinkhaan – Ellessy 1994;
De Infiltrant – Ellessy 1995;
De Jacobijnen – Ellessy 1996;
Wetland – Ellessy 1998;
Morren – Ellessy 2000;
Brains – Ellessy 2002;
De Muur – Ellessy 2003;
Barabbas – Ellessy 2004;
De Trek naar het Noorden – Ellessy 2004;
Der Kopf von IJsselmonde – Grafit Verlag 2004;
Silvesterknaller – Grafit Verlag 2005;
Wij – Ellessy 2006;
Het Rijk van de Bok – Ellessy 2007;
De Scheepsbouwer – Ellessy 2008;
Prins Desi (heruitgave) – Ellessy 2008;
De Erfgename – Ellessy 2009;
De Imker - Ellessy 2011
Tandem - Conserve 2012 (Roman over een plantersleven op Sumatra)

Verhalen in Nederlandse, Amerikaanse en Engelse bundels. Columns in Stamblad en Milieudefensie. Artikelen in NRC, Volkskrant, Trouw, De Stentor.

Recensies

Bijen als vliegende piranha's Een met mysterie omgeven eenzaat is de imker die in stilte werkt aan het fokken van een onverwoestbaar bijenras. Wat drijft deze man, die een van zijn dochters verloor door een bizar ongeluk, waarvan hij de Nederlandse kroonprins Frederik de schuld geeft?
Terwijl deze Mans Petersen zijn bijen opfokt tot een soort vliegende piranha's, keert de rouwende weduwe Gonda van Walsum van Zuid-Afrika terug naar haar ouderlijke landgoed Morren in IJsselmonde. Zij moet proberen het door de bankencrisis in de problemen geraakte bankiershuis te redden, dat haar ouders haar hebben nagelaten. 
Gonda roept de hulp in van commissaris Ben van Arkel, die bevriend was met haar moeder. Samen zitten ze aan de onderhandelingstafel met wat al snel de Oekraïense maffia blijkt te zijn. Ondertussen werkt Van Arkel aan de merkwaardige verdwijning van het lijk van een huurmoordenaar uit de gevangenis en de voorbereiding van het koninklijk bezoek aan IJsselmonde op Koninginnedag. Jacob Vis knoopt in zijn nieuwe thriller De Imker allerlei maatschappelijke ontwikkelingen aan elkaar. Zo haakt hij in op de bedreigde bijenstand, de bankencrisis, de toestand in Zuid-Afrika, de handel in organen, de aanslag op de Koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn en de maffia. Het is bijna te veel voor een boek, maar Jacob Vis is een bedreven schrijver, die alle verhaallijntjes netjes uitwerkt en de spanning er in houdt in dit boek over hebzucht, wraak en liefde.
Door: Mieske van Eck, Brabants Dagblad
'De Imker' is het laatste in de Morren-trilogie die verder bestaat uit 'Morren' en 'De Erfgename'. De rijke familie Van Walsum is weinig bespaard gebleven: Ontvoeren en misbruiken van meisjes, moord, bankencrisis (bij de eigen familiebank), bastaardbroer blijkt huurmoordenaar. Absolute bitch van een dochter keert terug uit Zuid-Afrika en moet de bank redden. Vis praat je meteen ook daarover bij en houdt de vaart er toch stevig in.

Van Arkel heeft het druk: Huurmoordenaar uit 'De Erfgename' wordt voor dood in zijn cel gevonden en het lijk verdwijnt. Bitchy dochter vraagt hem haar te helpen de bank te redden en hij moet ook nog even de veiligheid bij het bezoek van de koninklijke familie aan het stadje op Koninginnedag regelen. Vis heeft zelfs een aanslag op Máxima in dit dikke boek verwerkt en hij weet deze zo te beschrijven dat je onwillekeurig schrikt.

Om aan te geven hoe goed Vis zijn vak beheerst: Toen Vis het eerste hoofdstuk van 'De Infiltrant' over de waargebeurde moord op prostituees in Terneuzen liet lezen aan de Zeeuwse rechercheur die de zaak had behandeld, werd hij bijna vastgehouden want de man dacht dat Vis op een ingewikkelde manier kwam bekennen. Hij had de fictieve zaak zo dicht tegen de werkelijkheid van de echte moordzaak beschreven dat de politieman pas na veel praten het idee losliet dat Vis de dader was.

Vis jongleert met vele borden en krijgt het toch heel netjes voor elkaar om alle verhaallijnen tot tevredenheid af te ronden. Van Arkel mag blijven, maar mag ook best eens een titel overslaan.

In een genre waarin je ook een man met een pistool kan laten binnenkomen als je het niet meer weet is Vis een verfrissende uitzondering. Hij maakt zich er nergens makkelijk van af en houdt de lezer gevangen in een strakke cadans van afgemeten zinnen en dialogen. 'De Imker' leest als een trein en verveelt geen moment. Nergens kreeg ik het gevoel dat actuele feiten er met de haren zijn bijgesleept, hét kenmerk van een ware factionthrillerschrijver.

Absurd dat Vis nooit de Strop gewonnen heeft en zeer, zeer jammer dat hij niet bekender is.
Door: Daan van `t Westeinde, Spanningsbloq
Veilig betalen met Ideal