De erfgename

Ebook De erfgename Vier vrouwen kruisen het pad van commissaris Ben van Arkel. HENRIËTTE, de rijke erfgename van jonkheer Van Walsum wordt onverwacht geconfronteerd met een misstap uit haar verleden. Het dwingt haar een deel van het landgoed Morren af te staan voor een nieuw Krishnamurti-centrum, hartewens van haar overleden echtgenoot. Het is zeer tegen de zin van haar dochter GONDA, die andere plannen met het landgoed heeft en probeert het nieuwe centrum te verhinderen. Ze tart het lot van haar familie waarin volgens haar moeder alle vrouwen 'mooi, rijk en ongelukkig zijn'. Ze laat haar echtgenoot achter en vertrekt met de liefde van haar leven naar Zuid-Afrika. Haar moeder blijft vertwijfeld achter en zoekt hulp bij Van Arkel met wie ze sinds de dood van haar zoon bevriend is. Van Arkel en zijn medewerkers Jan Huisman en Aly Postma onderzoeken de raadselachtige dood van de welgestelde industrieel Wim Haasbroek wiens weduwe ANN aanspraak maakt op de miljoenenerfenis. Hij krijgt hulp van LYNN, zijn ex-vriendin die in Engeland de ster was in een populaire tv-serie. Ze keert terug naar IJsselmonde om een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden te verwerken en nat eg aan of Ben van Arkel nog steeds van haar houdt.

Jacob Vis

Biografie

bosbouwer tot 2001 – bekend als vernieuwer,
schrijver sinds 1987 – bekend als auteur van thrillers en romans met een actueel en controversieel maatschappelijk thema.

Kreeg vier nominaties voor de Gouden Strop. Zijn true crime story "Het Rijk van de Bok" over een rechterlijke dwaling brengt mogelijk de herziening van een afgesloten strafzaak op gang.

Bibliografie

Prins Desi – Het Spectrum 1987;
Het Herenakkoord – Het Spectrum 1990;
Het Hoofd – Ellessy 1994;
De Bidsprinkhaan – Ellessy 1994;
De Infiltrant – Ellessy 1995;
De Jacobijnen – Ellessy 1996;
Wetland – Ellessy 1998;
Morren – Ellessy 2000;
Brains – Ellessy 2002;
De Muur – Ellessy 2003;
Barabbas – Ellessy 2004;
De Trek naar het Noorden – Ellessy 2004;
Der Kopf von IJsselmonde – Grafit Verlag 2004;
Silvesterknaller – Grafit Verlag 2005;
Wij – Ellessy 2006;
Het Rijk van de Bok – Ellessy 2007;
De Scheepsbouwer – Ellessy 2008;
Prins Desi (heruitgave) – Ellessy 2008;
De Erfgename – Ellessy 2009;
De Imker - Ellessy 2011
Tandem - Conserve 2012 (Roman over een plantersleven op Sumatra)

Verhalen in Nederlandse, Amerikaanse en Engelse bundels. Columns in Stamblad en Milieudefensie. Artikelen in NRC, Volkskrant, Trouw, De Stentor.

Recensies

Er zijn twee verhaallijnen: de ene gaat over een bejaarde dame met oud geld die haar landgoed intact wil laten voor haar ervende dochter, maar daarin wordt gedwarsboomd door een tot dan toe onbekende wilsbeschikking van haar vijftien jaar eerder overleden echtgenoot; de andere heeft als onderwerp het politieonderzoek naar de raadselachtige dood van een gefortuneerd man. Heeft zijn veel jongere echtgenote daar de hand in gehad? Het team van Van Arkel gaat dat uitzoeken. Het verhaal krijgt wat lucht doordat Lynn, een jonge vrouw met wie Van Arkel in 'Brains'*, het vijfde deel van de reeks, een relatie heeft gehad, opduikt en de liefde weer ontluikt. Het verhaal is zowel in de derde persoon als in de ik-vorm geschreven. De 'ik' is beurtelings Lynn en de oude dame. Het einde is verrassend en laat ruimte voor verdere ontwikkelingen, zowel op prive- als op beroepsvlak. Het actuele thema van grondspeculatie is vaardig uitgewerkt. Voor liefhebbers van thrillers met maatschappelijk relevante vraagstukken.
Door: E.Y.M. Zwanenburg, NBD/Biblion
Veilig betalen met Ideal