Brains

Ebook Brains Brains probeert zijn ambities waar te maken door te oefenen in drugshandel, prostitutie, afpersing en moord op bestelling. Als een nieuw bendelid bij zijn initiatie een gruwelijke dood sterft, komt de bende in een stroomversnelling. Brains vindt inspecteur Ben van Arkel op zijn weg naar de criminele top.
Deze politieman, die die de criminele jeugdbende wil oprollen, krijgt steun van een jonge vrouw die haar broertje, bendelid, voor criminaliteit wil behoeden. De hedendaagse, harde intrige is geraffineerd opgebouwd, met hoogoplopende, goed verdeelde spanning met enkele heftige scenes.

Jacob Vis

Biografie

bosbouwer tot 2001 – bekend als vernieuwer,
schrijver sinds 1987 – bekend als auteur van thrillers en romans met een actueel en controversieel maatschappelijk thema.

Kreeg vier nominaties voor de Gouden Strop. Zijn true crime story "Het Rijk van de Bok" over een rechterlijke dwaling brengt mogelijk de herziening van een afgesloten strafzaak op gang.

Bibliografie

Prins Desi – Het Spectrum 1987;
Het Herenakkoord – Het Spectrum 1990;
Het Hoofd – Ellessy 1994;
De Bidsprinkhaan – Ellessy 1994;
De Infiltrant – Ellessy 1995;
De Jacobijnen – Ellessy 1996;
Wetland – Ellessy 1998;
Morren – Ellessy 2000;
Brains – Ellessy 2002;
De Muur – Ellessy 2003;
Barabbas – Ellessy 2004;
De Trek naar het Noorden – Ellessy 2004;
Der Kopf von IJsselmonde – Grafit Verlag 2004;
Silvesterknaller – Grafit Verlag 2005;
Wij – Ellessy 2006;
Het Rijk van de Bok – Ellessy 2007;
De Scheepsbouwer – Ellessy 2008;
Prins Desi (heruitgave) – Ellessy 2008;
De Erfgename – Ellessy 2009;
De Imker - Ellessy 2011
Tandem - Conserve 2012 (Roman over een plantersleven op Sumatra)

Verhalen in Nederlandse, Amerikaanse en Engelse bundels. Columns in Stamblad en Milieudefensie. Artikelen in NRC, Volkskrant, Trouw, De Stentor.

Recensies

**** 4 sterren "Brains" van Jacob Vis werd in 2002 genomineerd voor de Gouden Strop. Volkomen terecht vind ik. Een jeugdbende terroriseert IJsselmonde, de aanvoerder heet Brains. Hij is een psychopaat die jongeren die niet deugen of zwak in hun schoenen staan aan zich weet te binden. Bij een inwijdingsritueel overlijdt één van hen. Dit is het begin van een verontrustend verhaal dat schokkend is, maar ook intrigeert en ontroert. Ben van Arkel is in dit boek minder prominent aanwezig dan in de voorgaande titels. Deze keer is een grote rol weggelegd voor Lynn Vos. Zij heeft een broer Robin die in de tentakels van Brains verstrikt is geraakt. Vanuit Lynn, lerares, wordt een groot deel van het verhaal verteld. ëBrains´ is een hard, bij tijd en wijle meedogenloos verhaal over een misdadig milieu zonder scrupules. De hoofdpersonen uit de bende zijn psychopaten die geen enkel inlevingsvermogen bezitten. Des te beter voelen ze zwakke plekken bij hun sl achtoffers aan. Bij sommige van de jongeren is het gedrag verklaarbaar (niet begrijpelijk) vanuit hun achtergrond, bij anderen lijkt het te duiden op kwade genen. Jacob Vis weet dit milieu - de leiders en meelopers - overtuigend neer te zetten. Als achtergrond fungeert IJsselmonde en omgeving. De schrijver schildert als natuurliefhebber met veel deskundigheid de flora en fauna. Hierdoor ontstaat een schrille tegenstelling met het brute geweld en de vernederingen. Naast gewelddadig scènes en perverse gedragingen is er ook toewijding en bescherming, Dit is een andere tegenstelling. Beide uitersten maken dat het boek aan kracht wint. Het zijn niet alleen slechteriken die de dienst uitmaken en beschreven worden. Er is meer; er wordt een appèl gedaan op verschillende emoties.Het verhaal heeft heel veel vaart, de dialogen zijn snel, het taalgebruik is soms plat, direct en effectief. De gebeurtenissen buitelen over elkaar heen, maar de schrijver heeft een dusdanige structuur aangebracht dat het mij als lezer weinig moeite kostte om te schakelen. De persoon Lynn is goed uitgewerkt en brengt nieuw leven in de reeks. Gaan we nog meer van haar horen? Een boek om niet gauw te vergeten. Een verhaal om over na te denken. Wat mij betreft is dit tot nu toe het meest indrukwekkende boek uit de reeks.
Door: crimezone.nl
Veilig betalen met Ideal