Rumeiland

Ebook Rumeiland Richard Beckford wordt, na jaren in Engeland te hebben gewoond, teruggestuurd naar het Jamaica van zijn jeugd om poolshoogte te gaan nemen op de familieplantage. De suiker- en rumopbrengst is de laatste jaren sterk teruggelopen. Richard wil ook uitzoeken hoe zijn broer Peter, indertijd onder verdachte omstandigheden gestorven, de dood vond. Maar in zijn hart hoopt hij de pirate Anne Bonney terug te vinden, voor wie hij vroeger een grote verering koesterde.
Hij raakt verwikkeld in een net van intriges.

Simon Vestdijk


Simon Vestdijk studeerde van 1917 tot 1927 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en leerde tijdens zijn studie Jan Slauerhoff kennen. Net als Slauerhoff was hij korte tijd waarnemend huisarts en scheepsarts. Na 1932 wijdde hij zich geheel aan de literatuur.

Vestdijk woonde meer dan dertig jaar samen met Ans Koster. In die periode had hij van 1946 tot in de vroege jaren vijftig een relatie met Henriëtte van Eyk. In het jaar 1965 waarin Ans Koster overleed, trouwde hij met Mieke van der Hoeven. Het paar kreeg een zoon en een dochter. In 1968 werd Vestdijk ziek. Hij overleed in 1971 op 72-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht.

Vestdijk was auteur van ca. 200 boeken. Vanwege deze enorme productie noemde de dichter Adriaan Roland Holst hem "de man die sneller schrijft dan God kan lezen". Vestdijk werd lange tijd beschouwd als Nederlands voornaamste kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur. Nagenoeg alle Nederlandse literaire prijzen zijn hem toegekend. Vestdijk ontving onder meer de P.C. Hooftprijs (1950), de Constantijn Huygensprijs (1955) en de Staatsprijs der Nederlandse Letteren (1971).

"Rumeiland" is Vestdijks belangrijkste historische roman.

Recensies

Rumeiland is een van Vestdijks belangrijkste historische romans. Over Vestdijk hoor je wel dat hij intellectueel, erudiet, en moeilijk is, maat wie dat zegt heeft 'Rumeiland' niet gelezen ! 'Rumeiland' is een avonturenroman, zoals 'Schateiland' van Stevenson of 'Een hoge wind in Jamaica' van Hughes. Arthur van Schendel vond het Vestdijks mooiste boek.
Door: Hugo Brandt Corstius, NRC Handelsblad
Veilig betalen met Ideal