De onbekende soldaat

Ebook De onbekende soldaat De onbekende soldaat van Väinö Linna was in Finland een bestseller. Deze realistische en spannende roman, die in 1954 in Finland verscheen en een jaar later in Nederland, gaat over een groep soldaten in de Finse Vervolgoorlog van 1941-1944. Dit was de eerste Finse oorlogsroman zonder ideaalbeelden en met kritiek op de oorlogspropaganda. De roman beschrijft de concrete werkelijkheid, zoals de honger, de angst en de persoonlijke en collectieve trauma’s die het gevolg zijn van het verliezen van een oorlog. In Finland viel deze roman ook op door de verschillende dialecten en de humor in de dialogen.
De onbekende soldaat staat los van de trilogie "Hier onder de Poolster". Dat neemt niet weg dat een van de soldaten, een dertigjarige reservevaandrig genaamd Vilho Koskela, de oudste zoon is van Akseli en Elina, boeren uit de provincie Tavastland die een rol spelen in de Poolstertrilogie. Vilho Koskela zwerft door de Finse bossen met zijn manschappen. Ze voelen dat het recht aan hun kant staat, aan de kant van Finland in de ongelijke strijd tegen een Russische overmacht. Het boek schept een ontluisterend beeld van de oorlog; ongeacht hun rang, hoog of laag, leggen vrijwel alle soldaten het loodje

Väinö Linna

Väinö Linna (1920-1992) is misschien wel de belangrijkste Finse schrijver, zeker als het gaat om de Finse geschiedenis. Hij komt uit een arbeidersgezin in de buurt van Tampere. Hij brak in 1954 door met zijn roman "Tuntematon sotilas"/De onbekende soldaat. Het werd onmiddellijk een bestseller in Finland en verscheen kort erop in 1955 in het Nederlands.
De onbekende soldaat werd gevolgd met de Poolstertrilogie, waarvoor Linna in 1963 de Literatuurprijs van de Noordse Raad kreeg.

In 1959, 1960 en 1962 verschenen respectievelijk de delen 1, 2 en 3 van Täälä Pohjantähden alla, waarvan vanaf najaar 2011 ieder halfjaar een nieuw deel in vertaling verschijnt bij Conserve. In deze trilogie wordt de Finse politieke en sociale geschiedenis gevolgd aan de hand van het leven van de boerenfamilie Koskela. Deel 1 beschrijft de periode van 1880 tot de Eerste Wereldoorlog. Deel 2 gaat vooral over de Finse Burgeroorlog van 1918 en de jaren die daaraan voorafgaan en in deel 3 komen de jaren twintig tot en met vijftig van de vorige eeuw aan bod, waarin de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt.In 1968 verscheen de film "Hier onder de Poolster", naar de delen 1 en 2 van de trilogie. Dit is een van de best bekeken films in Finland. In 1970 werd de film Akseli en Elina uitgebracht, die over het derde deel gaat, maar deze was minder succesvol. Onlangs is de trilogie opnieuw verfilmd. In december 2009 ging Hier onder de Poolster in première en eind 2010 volgt deel twee. Behalve in Nederland door Conserve, is Linna’s werk ook in Frankrijk door Gallimard uitgegeven.

Recensies

Het ontdekken van deze Finse meesterverteller was voor mij als uitgever een sensatie. Het boek heeft alles in zich om te boeien: het drama van de gewone soldaat die – afkomst hoog of laag – allen het loodje leggen in de Finse bossen.
Door: Kees de Bakker, uitgeverij Conserve
Veilig betalen met Ideal